Защо боледуваме по-често през зимата?

Настъпи сезонът на настинките и грипа. Съответно един от най-често задаваните въпроси е: Как да повиша имунитета си, за да се предпазя от вируси, бактерии, хронични заболявания?

Имунната ни система извършва забележителна работа като защитава организма ни от болестотворни микроорганизми, елиминира токсините и други вредни вещвства, поддържа клетките здрави и т.н. Тя функционира добре, осигурявайки ни здраве и жизненост, когато съществува баланс, чистота и хармония между съставните и елементи: кръв, костен мозък, лимфни възли, далак, тимус.

Защо боледуваме по-често през зимата?

Отговорът е: Защото се преохлаждаме. Преохлаждането само по себе си не може да се нарече болест, но то става пусков механизъм за различни инфекции. Например, когато сте пили студена бира или сте яли сладолед, започва да ви боли гърлото. Тук преохлаждането е изиграло своята отрицателна роля. В гърлото се е нарушило кръвообръщението поради силното изстудяване на слизестата обвивка. По този начин се е нарушил местния имунитет, който пряко зависи от кръвообръщението. Това пречи на специфични вещества от кръвния ток да попаднат в обвивката на гърлото и там да убиват микробите,които вдишваме.Така обвивката става беззащитна пред тях и те започват активно да се размножават върху преохладените тъкани. Развиват се остри респираторни инфеции, ангина и човек се разболява.

Студът, липсата на слънце и на движение, както и по-нерационалното хранене в тази част на годината намаляват значително имунната защита на човек. Това прави хората по-уязвими на вируси и бактерии.
Мразовитият въздух разрушава имунната защита по два основни начина:
Той отслабва естествените защитни механизми на лигавиците, особено в горната част на дихателните пътища. От друга страна ниските температури свиват кръвоносните съдове. Така намаляват циркулацията на кръвта във вените и артериите и тя се изтласква навътре в тялото. По този начин „по границата” на организма ни остават незначителен брой лимфоцити и ние се оказваме незащитени.
Основните симптоми са висока температура, отпадналост, болки в гърлото и хрема.Когато защитата на лигавиците е силно намалена и агресията на вирусите е по-силна, инфекцията може да прерасне в остър бронхит или пневмония.

За отслабване на имунитета през зимата спомага и обездвижването. Студът спира човек да излиза навън и да спортува. Постоянното седене в затворени помещения обаче засилва риска,защото там се концентрират много вируси и бактерии. А обездвижването намалява допълнително кръвообръщението.

През зимата се променя и химичния състав на организма, което също вреди на имунитета. Например липсата на слънце намалява концентрацията на вит.Д, а от там и на калция. Някои жлези с вътрешна секреция намаляват активността си.От студа спада нивото на силиций и манган в кръвта. Дефицитът им пък предизвиква алергии. Съдържанието на цинк, селен, мед в организма също намалява през зимата. Това намалява имунитета и обостря кожните заболявания.

Храненето през зимата също се променя. Тогава човек е склонен да яде по-малко плодове и зеленчуци за сметка на месото и тестените изделия. Храната пряко влияе върху имунната система. Повечето от защитните механизми на човек се нарушават дори при умерено белтъчно-енергийно недохранване. Нискокалоричните диети предизвикват редукция на Т и В клетките. Затлъстяването пък намалява активността на лимфоцитите.

С повечето вирусни инфекции човешкият организъм можеда се справи сам, но имунната система трябва да получи помощ отвън, за да преодолее болестите по-бързо и без усложнения.

Първите дни са ключови. Облекчаването на симптомите не само подобрява самочувствието и общото състояние. Основната задача е да не се допусне вирусната инфекция да премине в бактериална и да се появят усложнения. Затова е важно да се реагира бързо, още при първите симптоми да се спре вирусната инфекция.

Активността на вирусната система може да се модифицира чрез промяна в приема на белтъци, специфични аминокиселини, липиди, витамини, мед, цинк, желязо, селен. Това може да стане и чрез приемане на хранителни добавки. Съществено значение за предпазване от простудни и вирусни заболявания играят имуностимулаторите.

Виузид е естествен имуностимулатор с антивирусно действие, подходящ както за деца, така и за възрастни. Изцяло природен продукт, състоящ се от Глицеризинова киселина,аминокиселини,витамини,минерали. Високата ефективност на Виузид се дължи на Глицеризиновата киселина, която блокира размножаването на вирусите и предотвратява по-нататъшното им разпространение. Виузид подсилва имунната система, повишава естествените активни сили на организма и помага за по-бързото възстановяване при настинки и грип. Освен в хода на вирусна инфекция, Виузид е идеално средство и за профилактика. Повишавайки защитните сили на вашето тяло вие ще се радвате на студените зимни дни и ще ги посрещате здрави и с усмивка.

Tags

Вашият коментар

Your email address will not be published.

top